top of page
  • Foto van schrijverIngrid

Doe eens lief!

Intens verdrietig wordt ik als ik mij op social media begeef. De hardheid naar anders denkenden toe, de ontzettende aannames die gedaan worden en het hele snelle en harde oordelen. Dat is wat mij verdriet doet.


Want communicatie en mensen, de dynamiek tussen mensen is mijn vak. Ik leer mensen om te gaan met verschillen. De verschillen in communicatiestijlen, de verschillen tussen mensen, op wat voor manier men ook verschillend van elkaar is. Ik leer mensen om naar elkaar te luisteren zonder te oordelen, zonder aannames. Ik leer mensen om te communiceren en samen te werken vanuit respect. Daarnaast leer ik mensen dat de verschillen juist een meerwaarde zijn. Door met elkaar in gesprek te raken of te blijven, door het met respect met elkaar oneens te kunnen zijn. Dat levert vaak een beter eindresultaat, een betere samenwerking en de ruimte voor innovatie op.


En alles wat ik nu voorbij zie komen op social media is precies het tegengestelde. Er wordt geoordeeld. Als je een ander geluid laat horen of kritische vragen stelt wordt je veroordeeld tot dom, aanhanger van populistische groeperingen, complotdenker of wat dan ook. En er wordt meteen geoordeeld dat je je niet aan de regels houdt. Ik deel ook af en toe het een en ander, omdat ik een ander geluid, kritische vragen en een open gesprek belangrijk vind. Omdat ik er anders over denk. Ik bereid me dan mentaal voor op de mogelijke oordelen die daarop kunnen volgen. Ik doe het soms ook niet, omdat ik mij op dat moment niet sterk genoeg in mijn schoenen voel staan en de negatieve en harde reacties er even niet bij kan hebben.


Het zorgt dat ik mijn mond houd, en velen met mij. Welk bericht geef ik een like? En wat zijn de mogelijke gevolgen. Ik denk er wel 3x over na.


Het maakt mij intens verdrietig dat ik mijn mening en mijn vragen kennelijk niet mag uiten. Dat mag alleen als je volgzaam de regels opvolgt en je je mond verder houdt.


En ja, ik houd me gewoon aan de regels, ondanks mijn vragen en ondanks dat ik er anders over denk.


Mensen doe eens lief! Respecteer dat een andere mening ook geuit mag worden. En in plaats van meteen een oordeel te geven zou je ook eens een vraag kunnen stellen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page