top of page
  • Foto van schrijverIngrid

Keuzes maken geeft ruimte.

Het maken van keuzes is heel belangrijk voor groei, verandering en ontwikkeling. Hoe je dat doet, dat is voor iedereen verschillend.


Neem Marion en mij, wij maken beide keuzes, ieder op een andere manier. Ik maak hele duidelijke keuzes. In die keuzes is meestal niet veel ruimte voor een grijs gebied. Marion maakt ook keuzes maar over het algemeen minder drastische of minder zwart witte keuzes. Ook heb ik altijd veel meer haast om een keuze te maken, waar Marion daar rustig de tijd voor neemt of het nog even af kan wachten. Het mooie is, er is geen goed of fout. Beide manieren bezitten zo hun eigen kwaliteit en waarde.


Wat zijn deze kwaliteiten in de manier waarop het voor ons werkt?

Aan de ene kant heb je de duidelijkheid en doelgerichtheid van mijn manier. Een manier waarop je direct effect creëert en die de vaart erin houdt. En aan de andere kant heb je de rust en tijd die Marion neemt. Wat anderen de tijd geeft om hun eigen proces te doorlopen en daardoor wat voorspelbaarder is.


Wij weten deze kwaliteit met betrekking tot het maken van keuzes in elkaar te waarderen. Wij zetten dit zelfs in om synergie te creëren in onze samenwerking. Wij doen dit door met elkaar te discussiëren en goed naar elkaar te luisteren. Door elkaar kritische en open vragen te stellen vanuit nieuwsgierigheid en respect. Dat maakt dat wij uiteindelijk altijd tot een gezamenlijke keuze komen. Een keuze die is ontstaan vanuit onze waarden en het herkennen van de kwaliteit die de ander inbrengt. En door deze van elkaar te herkennen en respecteren. Want wij weten dat de uiteindelijke keuze dan beter is dan onze persoonlijke keuze en zo creëren wij synergie in onze samenwerking.


Synergie; kiezen voor de derde weg: niet mijn of jouw manier, maar een derde en betere manier.

Door dit proces met elkaar aan te gaan zijn wij een sterker team. Wij kunnen het hierdoor op een hele prettige manier erg oneens zijn en elkaars keuzes respecteren en waarderen. Daar worden we zelfs blij van, want we weten dat het een grote meerwaarde heeft voor ons gezamenlijk bedrijf en product. Zoals Stephen Covey het omschrijft bij de 6e eigenschap: Synergie is het vanuit creatieve samenwerking kiezen voor de derde weg: niet mijn of jouw manier, maar een derde en betere manier. Het gaat om het respecteren en waarderen van verschillen.


Wil jij ook leren hoe je het met elkaar oneens kunt zijn en de Kracht van de Verschillen kan inzetten om synergie te creëren? En hoe je het maken van keuzes daarin kan inzetten als een van de middelen? Neem contact op voor informatie en het trainingsaanbod.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page