top of page
  • Foto van schrijverIngrid

Middelmatigheid onder de mantel van liefde

Verwonderd ben ik over wat ik steeds vaker tegenkom in mijn werk als trainer, maar ook privé.


Wat mij verwonderd is dat duidelijkheid wordt gezien als iets negatiefs, iets hards. We moeten lief zijn voor elkaar en daar schijnt duidelijkheid, het uitkomen voor je keuzes en het aangeven van je grenzen geen plek te hebben.


Vreemd vind ik. Want door de duidelijkheid als iets negatiefs of hards te zien moeten we maar gaan raden, aannames doen en invullen voor elkaar. In privé situaties lastig maar in werk situaties behoorlijk funest voor de productiviteit, de sfeer en de samenwerking. Issues worden niet meer uitgesproken of ze worden in zo’n mooi en verzachtend verhaal verpakt dat de boodschap niet meer aankomt en je gaat….. Jawel: raden, aannames doen en invullen voor elkaar. Verbinding en identiteit verdwijnen en men past zich aan naar de collectieve “we zijn lief voor elkaar” cultuur.


Waarom is dit zo funest op de werkvloer? Omdat het je team of organisatie in middelmatigheid vasthoudt. Zonder duidelijkheid en zonder duidelijke keuzes of grenzen kan je niet groeien of innoveren. Als je het niet meer met elkaar oneens mag zijn ontstaat er namelijk niet veel nieuws. Hoe kan je groeien als niemand zijn/haar kop boven het maaiveld uitsteekt?


De kunst van duidelijkheid, het oneens zijn en je nek uitsteken zijn essentieel voor een organisatie in groei en beweging. Discussies, beargumenteren, vasthouden aan je idealen en luisteren naar de ander. Dat is het proces dat je nodig hebt voor groei en innovatie. En streef niet naar het compromis, want dat is vaak de middelmatige tussenweg om iedereen tevreden te houden. Vraag je goed af of deze tussenweg wel in het belang is van je visie, je droom, je missie. Streef liever naar synergie, want dan kom je juist door de verschillende meningen, inzichten en kwaliteiten tot iets beters waar je alleen nooit op zou komen.


Mijn mening is dat deze mantel van liefde zorgt voor vertraging, stagnatie en frustratie. Want je mag jezelf niet meer zijn. Je moet je conformeren aan de standaard van lief zijn en het voorzichtig inpakken van je boodschap.


Ik zeg: sta op! Steek je nek uit, laat zien wie jij bent en wat jij met je meebrengt. Ga staan voor je keuzes en idealen. Wees duidelijk en geef je grenzen aan. Luister naar de ander. Heb respect voor elkaar en vooral, zie de kracht van de verschillen! Want daarmee ontstaan groei, innovatie en werkplezier.


Wil jij dit mogelijk maken in jouw team of organisatie: wij komen je graag helpen! Onze naam is niet voor niets De Kracht van de Verschillen.


Bel of mail voor een vrijblijvend adviesgesprek.

(Blog van Ingrid)

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page