top of page

Uitspreken

Ja, wij spreken ons uit over wat er in de wereld gebeurd. Over Covid, de maatregelen en prikken. Vaak krijgen we de vraag waarom we dat doen. Want dat brengt mogelijk ons werk in gevaar en, welke mening je op dit gebied ook hebt, weerstand is gegarandeerd.


Is dat een reden om je niet uit te spreken?

Nee, natuurlijk niet! Verschillende meningen zijn een startpunt voor gesprek. Er is niet één waarheid. Iedereen denkt aan hun gezondheid en iedereen denkt aan de maatschappij. De een is misschien meer gericht op het beschermen van de risicogroep, de ander meer gericht op de het beschermen van de jeugd. De een heeft alle vertrouwen in de medische industrie, de ander in de natuur. Is een van de twee fout of goed? Nee, het is afhankelijk van hoe je in het leven staat en wat voor jou als persoon het beste aansluit. En daar hebben wij geen oordeel op.


Is het hebben van een mening verkeerd?

Nee, natuurlijk niet! Het hebben van een mening is juist heel waardevol. Een mening hebben en deze uitspreken vraagt wel wat van jezelf. Het begint bij het accepteren van je eigen mening, ook al is deze anders dan die van anderen. Durf jij het aan om je eigen mening de ruimte te geven, te accepteren en te respecteren?


Ik mag er zijn en jij mag er zijn!

Ruimte innemen betekent niet dat jouw mening het belangrijkste of de enige waarheid is. Het betekent dat jij er mag zijn, jij doet ertoe. Door ruimte in te nemen of te krijgen voor jouw visie ontstaat er respect voor je eigen mening en daardoor ook voor die van een ander. In deze tijd vraagt het wel moed om je mening ruimte te (blijven) geven.

Wanneer je de ander de ruimte geeft betekent het dat je de ander laat zien of voelen dat ze ertoe doen en er mogen zijn. Dat ook zij hun ruimte in mogen nemen. En als jouw mening ertoe doet, doet de mening van de ander dat ook. Zo kom je samen in een open gesprek, waar je naar elkaar luistert en vragen stelt. Vanuit respect en met interesse of nieuwsgierigheid.


Nieuwsgierig naar verschillen.

Wij zijn juist nieuwsgierig naar mensen die anders denken want daar leren we van. Die prikkelen ons om nog beter over iets na te denken. Door open te staan, te luisteren en vragen te stellen kan je kijken of je mening veranderd, juist verstevigd wordt of dat we in gesprek misschien wel samen op een nieuwe visie komen.


Dat is namelijk de kracht van de verschillen. Dat je door naar elkaar te luisteren kan vernieuwen, verbeteren, creëren en innoveren. En dat heeft meerwaarde, daarmee kan je samen verder.


Dus ja, wij spreken ons uit en wij luisteren ook graag naar jou. We komen graag met je in gesprek, met respect en openheid. En als we dat wederzijds voor elkaar op kunnen brengen dan doen we het pas samen. Zelfs als we het niet met elkaar eens zijn. Wij hebben niet de waarheid in pacht en hebben ook geen pasklare antwoorden. Wat wij wel hebben is ons gevoel, intuïtie en niet te vergeten onze waarden. De waarden waar wij naar leven en werken. Respect, openheid en de vrijheid te zijn wie je bent.


Als de Kracht van de Verschillen begeleiden wij ook gesprekken in teams. Het is een ingewikkelde tijd waarin het moeilijk is om niet te verharden naar elkaar toe. Kan je voor jouw team wel wat hulp gebruiken, een objectieve gespreksleider om het team weer in verbinding te krijgen en weer met respect voor elkaar te gaan communiceren en samenwerken?

Neem dan contact met ons op via info@dekrachtvandeverschillen.nl, via een pb of je kan bellen met Ingrid: 06-14688902.


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page